Forside
Kend din byggevare
Nyheder
Markedsovervågning
CE-mærkning af byggevare
EN 1090 Temaside
Standarder
English
 

 

INFOBASEN

Hyppige spørgsmål og svar

Her kan du søge i de hyppigste stillede spørgsmål til Byggevareinfo, eller du kan vælge et emne.
Hvis du ikke finder det, du søger, kan du stille et spørgsmål til vores eksperter og få svar inden for 15 arbejdsdage. Alle spørgsmål besvares personligt og bliver ikke offentliggjort.

Søg i spørgsmål og svar

Spørgsmål Emne
Min bygherre siger, at de ståltrapper, han leverer, ikke skal ce-mærkes, fordi det er en unikatrappe. Er det korrekt?En ståltrappe skal i henhold til Byggevareforordningen som udgangspunkt CE-mærkes i henhold til den harmoniserede standard DS/EN 1090-1+A1:2012 Udførelse af stål- og aluminiumskonstruktioner-Del 1: Krav til overensstemmelsesvurdering af konstruktionskomponenter.

Fabrikanten af ståltrappen skal således levere en ydeevnedeklaration og CE-mærke for den pågældende trappe.
Der er dog den lille undtagelse, at selve gelænderet ikke skal CE-mærkes med mindre, at det bidrager til selve bæreevnen af trappen.

Det, din bygherre nok referer til, er artikel 5 i Byggevareforordningen, hvor der i tilfælde af "at byggevaren fremstilles individuelt eller efter mål uden for serie for at opfylde en bestemt ordre og monteres i et enkelt identificeret bygværk" kan fabrikanten undlade at udarbejde en ydeevnedeklaration.

Denne undtagelse anvendes meget sjældent og i dit tilfælde lyder det som om, at de to nabotrapper gør, at der ikke er tale om et produkt, som falder ind under artikel 5.

Kravet til CE-mærkning af en ståltrappe ligger hos den producerende virksomhed.
En virksomhed, der fremstiller produkter/byggevarer og som er underlagt EN 1090-1 Udførelse af stål- og aluminiumkonstruktioner â013 Del 1: Krav til overensstemmelsesvurdering af konstruktionskomponenter, har siden 2014 været forpligtet til at være certificeret og CE-mærke produkterne.

Du kan se mere på temasiden om EN 1090-1 på Byggevareinfo http://byggevareinfo.dk/