Forside
Kend din byggevare
Nyheder
Markedsovervågning
CE-mærkning af byggevare
EN 1090 Temaside
Standarder
English
 

 

INFOBASEN

Hyppige spørgsmål og svar

Her kan du søge i de hyppigste stillede spørgsmål til Byggevareinfo, eller du kan vælge et emne.
Hvis du ikke finder det, du søger, kan du stille et spørgsmål til vores eksperter og få svar inden for 15 arbejdsdage. Alle spørgsmål besvares personligt og bliver ikke offentliggjort.

Søg i spørgsmål og svar

Spørgsmål Emne
For at kunne deklarere (CE-mærke) iht. EN 1090-1, ZA.3.3, skal producenten så selv lave beregningerne iht. den gældende Eurocode, eller er det muligt at benytte en ekstern (godkendt) beregner?


Hvis man CE-mærker sit produkt iht. metoden beskrevet i ZA.3.3 i EN 1090-1 Udførelse af stål- og aluminiumkonstruktioner - Del 1: Krav til overensstemmelsesvurdering af konstruktionskomponenter, er det fabrikanten (producenten), der står for beregningerne og er ansvarlig for, at disse er udført korrekt og at de deklarerede værdier er korrekte.

Ligesom fabrikanten kan have underleverandører på andre funktioner, kan fabrikanten også have underleverandører mht. beregninger. Det kræver imidlertid, at fabrikanten er i stand til at bedømme underleverandøren og kvaliteten af dennes leverancer, ligesom det gælder for andre underleverandører. Fabrikanten skal fastsætte sine rutiner for godkendelse af underleverandører og deres leverancer afhængigt af leverancens vigtighed og erfaringen med underleverandøren etc. Dvs. der stilles normalt høje krav mht. beregninger/projektering.

Det er en del af det notificerede organs arbejdsområde at bedømme opgaver i forbindelse med projektering, når der benyttes metode ZA.3.3. Derfor skal det notificerede organ vurdere og have mulighed for at vurdere systemet/valg af projekterende.

Emnet er fx behandlet i EN 1090-1 pkt 6.2.4 og i tabel B.1