Forside
Kend din byggevare
Nyheder
Markedsovervågning
CE-mærkning af byggevare
EN 1090 Temaside
Standarder
English
 

BYGGEVAREINFO

Information om byggevarer og CE-mærkning

Topbillede

På Byggevareinfo.dk finder du information om byggevarer og CE-mærkning.

  • Du kan stille spørgsmål ang. byggevarer og den tilhørende lovgivning i boksen til højre, og i INFOBASEN kan du søge i spørgsmål og svar. Spørgsmål besvares indenfor 15 arbejdsdage.
  • Under fanebladet ”Markedsovervågning” finder du information om tidligere markedskontrol-indsatser.
  • Under fanebladet ”Standarder”, finder du lister over de standarder, der medfører krav om CE-mærkning.

Med to vejledninger og en pjece, stiller Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skarpt på kravene til byggevarer og på de forpligtigelser der følger med, når byggevarer fremstilles, markedsføres, sælges og anvendes i dansk byggeri og anlægsarbejde. Læs mere her.

En række produkter skal CE-mærkes, før de må markedsføres, sælges og anvendes i EU-landene. Det drejer sig bl.a. om alle byggevarer, der er omfattet af en harmoniseret standard eller en europæisk teknisk vurdering.

CE-mærkningen kan opfattes som en tillidsaftale mellem myndigheder og erhvervsliv. Mærket angiver, at byggevarens egenskaber er deklareret på en ensartet måde, så den frit kan omsættes på det fælles europæiske marked uden nye krav om national prøvning og godkendelse. Det kan imidlertid ikke betragtes som et kvalitetsmærke.

Selv om en byggevare er CE-mærket, kan der godt eksistere nationale byggebestemmelser, der bevirker, at byggevaren kun kan anvendes i begrænset udstrækning i et land.

Eurocodes

For samfundet har det stor betydning, at bygninger er stabile og i stand til at modstå vejr, vind og brand i et omfang, så både menneskeliv og værdier så vidt muligt sikres.

I Danmark opnås denne sikkerhed i kraft Bygningsreglementet, der henviser til eurocodes med danske nationale annekser, når det gælder detaljerede tekniske regler om projektering og sikkerhed.

EU flag

Gældende standarder

EU-kommissionen skønner, at de harmoniserede standarder dækker 75-80 pct. af alle byggevarer indtil videre. 20-25 pct. af byggevarerne må således ikke CE-mærkes, med mindre der er udstedt en ETA for den konkrete byggevare.

Alle harmoniserede standarder kan fremsøges i EU-tidende her: http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html

Du kan også læse mere om standarder og ETA'er på temasiden Kend din byggevare, under overskriften "CE-mærkning fra start til mål".

Som en del af informationsindsatsen vedr. den harmoniserede standard EN 1090-1 for bærende stål- og aluminiumskonstruktioner, har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen udarbejdet en EN 1090 temaside.

Formålet er, at give dig som fabrikant, importør, distributør, rådgiver eller bygherre en kort introduktion til standarden og information om markedskontrollen i 2016.

Som et supplement til temasiden, er der endvidere udarbejdet 7 faktaark i A4-format, som giver en kort introduktion til EN 1090-1.

Download dem her.

Thumbnails_Faktaark_web_575

Her kan du stille spørgsmål til fortolkning af byggevareforordningen og få svar inden for 15 arbejdsdage.

Har du spørgsmål til standarder, herunder om din byggevare er omfattet af en harmoniseret standard, kan du kontakte Dansk Standard.

Har du spørgsmål til markedsovervågningen, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen.

Svaret skal skrives med bogstaver

Du skal svare på spørgsmålet for at forhindre spam

Søg i hyppigt stillede spørgsmål/svar eller vælg det emne, du har brug for at vide mere om.

Find spørgsmål og svar vedrørende:

Senest besvaret:Er det kvalitetssikringsmateriale man udarbejder i stålproduktion (CE-mærket) gældende for montagen af stålet? pilKan et CE-mærke anvendes til bjælker i forskellige dimensioner, eller skal der være ét CE-mærke til hver enkelt stålbjælke?pil

Meld ulovlig markedsføring og salg af byggevarer

Hvis du har mistanke om ulovlig markedsføring og salg af byggevarer, kan du anmelde det til Sikkerhedsstyrelsen her