Forside
KEND DIN BYGGEVARE
Markedsovervågning
CE-Mærkning af byggevarer
EN 1090 Temaside
Standarder
English
 

 

Energistyrelsen påbyder forhandlere at stoppe salg af røgalarmer

05.11.2012

To forhandlere har modtaget påbud om at trække deres røgalarm-modeller tilbage fra butikkerne. Energistyrelsen opfordrer boligejerne til jævnligt at tjekke, om deres røgalarmer virker

5. november 2012

Energistyrelsen har bedt forhandlerne af røgalarmerne ’Biltema Brandalarm Optisk model SD-191H’ og ’Seko Optisk Mini MP 1201’ om at stoppe salg og markedsføring af de to røgalarmer, hvis de ikke inden den 16. november 2012 har dokumenteret, at de overholder gældende krav. Forhandleren af ’Seko Optisk Mini MP 1201’ har efterfølgende stoppet salg og markedsføring af røgalarmen. Forhandlerne af de to røgalarmer ‘L-Protect Optic New Classic model KD-107’ og ’JO-EL Smoke Alarm Mini Solo model MP1201’ har frivilligt stoppet salget af røgalarmerne efter styrelsens krav om fyldestgørende dokumentation, og røgalarmen L-Protect Optic New Classic model KD-107’ er også trukket tilbage fra alle de butikker, den er blevet solgt i.  

Det sker, efter at Energistyrelsen har fulgt op på en test foretaget af forbrugerbladet Tænk, hvor en række røgalarmer dumpede. Testen i TÆNK viste, at nogle af alarmerne ikke overholdt de gældende krav til røgalarmer ved bl.a. at reagere for langsomt på røgudvikling. 
 
”For Energistyrelsen er det afgørende, at røgalarmer, der sælges i Danmark, lever op til alle gældende krav. Derfor har vi meddelt de forhandlere, der ikke har kunnet fremskaffe den nødvendige dokumentation, at deres røgalarmer ikke længere må sælges eller markedsføres”, siger vicedirektør i Energistyrelsen, Dorte Nøhr Andersen og fortsætter: 

”Hvis man som boligejer allerede har installeret en røgalarm, og er usikker på kvaliteten og om den er lovlig, bør man gå ind til sin forhandler, som har ansvaret for, at produktet lever op til de gældende krav.”  

Røgalarmer er vigtige for at undgå dødsulykker ved brande, og Energistyrelsen opfordrer derfor alle boligejere til at anskaffe sig røgalarmer og jævnligt tjekke, om den virker, herunder skifte batteri og vedligeholde den.

Kontakt: Chefkonsulent Lars Korsholm, lko@ens.dk, tlf: 33 92 68 85.